Natuur- en dierrijke omgeving

Uit onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat natuur en dieren een zeer positieve invloed heeft op lichaam en psyche. Daarom heeft Zorgplein gekozen voor een ruim opgezette locatie in een natuur- en dierrijke omgeving. 

Hormonen
De sterke emotionele band tussen dieren en mensen wordt gedreven door oxytocine. Als mens en dier samenkomen, verdubbelt de concentratie oxytocine in het bloed. Dit is niet het enige. Het zorgt ook voor een verhoging van endorfines (morfineachtige stoffen die het lichaam maakt) en het hormoon dopamine. Allemaal stoffen waar je je lekkerder van gaat voelen. Daarnaast gaan de bloeddruk en de concentratie van stresshormonen in het bloed naar beneden. 

Herstel en ontwikkeling
Bij Zorgplein kunnen paarden, ezels en dwerggeiten als extra middel ingezet worden om op individueel- en groepsniveau aan doelen te werken. Alleen al de aanwezigheid van dieren kan een geruststellende en rustgevende werking hebben, waardoor er ruimte ontstaat om beter over gevoelens te praten en concreter te werken aan bijvoorbeeld zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Dieren kunnen de basisbehoeften van mensen vervullen: emotionele nabijheid, veiligheid, op anderen kunnen vertrouwen en de behoefte voor anderen te zorgen.


Meer weten?

Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN):
-
factsheet-beetje-natuur-grote-invloed
- factsheet-natuur-en-gezondheid

<< Terug naar startpagina